Kategori: Iværksætteri

Knald for Danmark – med mindre du er selvstændig…

smudge-chalk-girls

Der kører lige nu en kampagne fra det offentlige, der opfordrer os til at få flere børn.

Jeg har 3 børn og ingen planer om at få flere. Heldigvis fik jeg mine børn, imens jeg var lønmodtager. Jeg er ikke sikker på, at min børneflok havde været på 3 stk. hvis jeg havde været selvstændig dengang.

Som jeg skrev om her var der langt om længe blevet oprettet en barselsudligningsfond for selvstændige. En barselsudligningsfond giver dig ret til en refusion oveni barselsdagpengene, så lønnedgangen under barsel ikke er så voldsom.

Men nu har regeringen offentliggjort planer om, at afvikle Barselsudligning for Selvstændige. Folketinget har endnu ikke vedtaget hvad der skal ske med ordningen i fremtiden.

Hvis afskaffelsen bliver vedtaget, er der kun mulighed for barselsdagpenge under barsel, hvilket for de flestes vedkommende er lig med en betydelig nedgang i indkomsten. For mange selvstændige betyder det, at de er nødt til at planlægge og spare op til at være på barsel – og det er simpelthen ikke ok med sådan en skævvridning.

Forsikring og pension – hvordan er du dækket?

Fun Medical MGD©

Noget der ligger mig meget på sinde i forhold til mine kunder, er deres forsikrings- og pensionsordning. De fleste får et lidt anstrengt udtryk i ansigtet, når snakken falder på dette. Men det burde de ikke.

Hvis det utænkelige skulle ske, at du bliver ramt af en alvorlig sygdom – kræft, sklerose stress e.l. – ender du på sygedagpenge. Det vil sige, at du udover at skulle kæmpe med en sygdom, der ændrer dit liv fundamentalt, også skal spekulere over din og din families økonomi og ændring i levevilkår.

Som lønmodtager kan du være heldig, at du som en del af din ansættelsesaftale, har en forsikrings- og pensionsordning som hjælper dig. Det er nemlig sådan, at arbejdsgivere som en del af lønnen, kan tilbyde en ordning hvor både arbejdsgiveren og medarbejderen betaler et beløb hver måned, hvor en del går til betaling af præmie til en forsikring og en del går til opsparing til pension.

I forsikringsdelen indgår som regel;

– tab af erhvervsevne. En forsikring som går ind og udbetaler differencen imellem sygedagpengene og din normale løn.

– udbetaling ved kritisk sygdom. En forsikring som udbetaler et engangsbeløb, hvis du får en diagnose på kræft eller andre kritiske sygdomme.

– en livsforsikring som udbetales til dine nærmeste i tilfælde af din død.

– en sundhedsforsikring som betaler for, at du kan komme i behandling for diverse sygdomme i det private sundhedssystem.

Det resterende beløb af ydelsen hver måned går til pensionsopsparing.

Som selvstændig er det måske ikke det første, man har sørget for at sætte på budgettet hver måned – selv om man burde. Ordningen er relativ dyr, hvis man henvender sig i banker og pensionsselskaber og vil tegne den på sig selv som selvstændig erhvervsdrivende.

Hvis man derimod tegner den igennem Pension for selvstændige, får man nogle ret fordelagtige priser på de forskellige ordninger. Prisen for Basispakken starter ved kr. 2.000,- om måneden. Og så er du altså dækket som beskrevet ovenfor.

Du kan kontakte Michael Brodersen hos Danske Forsikring på tlf. 30718152 og booke et møde

Skatteministeren og jeg…

I onsdags Agreementhavde jeg fornøjelsen af at deltage hos et informationsmøde hos Skat i forbindelse med Iværksætterugen. Vi var 4 der efterfølgende var inviteret til at mødes med Skatteminister Benny Engelbrecht for at fortælle om vores oplevelser og erfaringer i forhold til at starte og drive små virksomheder i Danmark.

Når man arbejder med regnskab og iværksætterrådgivning til daglig, ved man, at der er rigeligt med “oplevelser” at dele ud af. Jeg forberedte mig ved at lave et oplæg at snakke ud fra – man skulle jo nødig tabe tråden når man endelig havde chancen  for at talk to the head…

Iværksættere i dag har ikke flere udfordringer end iværksættere altid har haft men dét jeg oplever, er at holdningen til at starte og drive virksomhed har ændret sig helt utroligt meget de sidste 10 år. Hvor man aldrig tidligere kunne drømme om, at starte en virksomhed uden at have en revisor med på sidelinjen er det i dag helt almindelig at man både stifter og driver sin virksomhed selv. Dette skyldes at alting via internettet er tilgængeligt for alle og at der er en ændret holdning hos de yngre iværksættere om at ”man kan alting selv”. Revisorer og bogholdere ses som et unødvendigt onde, der kan spares væk. Dette er blevet yderligere forstærket via de lovmæssige lempelser i regnskabskrav som er blevet indført de sidste år.

Egentlig synes jeg tendensen er positiv, hvis bare iværksætterne er klædt på til det. Men det er de sjældent, da bogholderi og regnskab er et håndværk på lige linje med deres eget fag.
Det betyder desværre, at den tolk i form af en revisor som før fandtes imellem virksomheden og Skat ofte ikke er der længere. Og det er faktisk dér jeg ser den største udfordring – nemlig i kommunikationen. Selve momsreglerne har vi som EU medlemmer ikke den store indflydelse på og moms- og skatteregler er der jo af en årsag.

Men kommunikation, formidling og brugervenlighed burde man arbejde på fra Skats side da man altså et langt stykke hen af vejen ikke længere henvender sig til fagfolk som revisorer men til iværksættere med en helt anden faglig baggrund.

Oprettelsen af Væksthusene og www.startvækst.dk er et fantastisk tiltag – hvis bare man samtidig med oprettelsen af disse havde sørget for at få formidlet ud til iværksætterne, hvad de rent faktisk kan bruge disse til. De fleste iværksættere jeg møder har aldrig hørt om det. Jeg er klar over at man informerer om dette i velkomstbrevet man får med sit cvr nummer. Men desværre nede i 10. linje hvor de fleste for længst er stoppet med at læse.
Jeg har i min butik en Startpakke til iværksættere. Det er 5-6 timers rådgivning og praktisk hjælp der gør deres virksomhed flyvefærdig idet vi sammen gennemgår de vigtigste regler og frister. Jeg hjælper dem med at oprette medarbejder NemID og digital postkasse som er noget af det der virkelig volder problemer. Jeg hjælper dem med forskudsregistreringen og viser dem hvordan de finder rundt på Skats hjemmeside i forhold til momsindberetning, Skattekonto osv. Jeg hjælper dem med at vælge regnskabssystem og opsætter nogle gode administrative rutiner så de har styr på alt det administrative i deres virksomhed – med eller uden bogholder.
Det er en meget ”hands-on” startpakke som jeg ville ønske man kunne tilbyde alle iværksættere gratis via Startvækst, idet jeg er overbevist om, at den ville løse langt de fleste iværksætteres udfordring i forhold til at starte og drive deres virksomhed.

Afslutningsvis opfordrede jeg ham til, at finde penge på budgettet næste år, til at forbedre telefonsupporten hos Skat. Det er langt fra unormalt, at der er 35 minutters ventetid på at tale med en medarbejder, når man ringer til Skat.

Ministeren var meget lydhør overfor de ting, vi fortalte ham. Der er ingen tvivl om, at han virkelig ønsker, at gøre det nemmere og mere enkelt at være iværksætter i Danmark.

Indtil han får det gjort, kan jeg kun opfordre iværksættere til, at melde sig til nogle af Skats udmærkede kursus og informationsmøder omkring virksomhedsopstart. Ligeledes vil jeg igen slå et slag for at du som iværksætter surfer ind på www.startvækst.dk hvor du kan finde en masse nyttig information der får dig og din virksomhed godt fra start.

 

 

 

Kom godt i gang med din virksomhed

Success Starts Here Freeway Style Desert LandscapeSom iværksætter kan det være svært at overskue, hvad man egentlig skal have styr på, når man starter sin virksomhed.

For mange kan det være ret uoverskueligt, hvor man egentlig skal registrere hvad. Man risikerer at overse eller glemme noget. Eller at få tingene gjort forkert så man i den sidste ende kommer til at bruge dobbelt så lang tid på det. Ligeledes kan det være dyre lærepenge at betale, hvis man overser en deadline eller ikke har styr på betalingen af ex. moms og b-skat.

Jeg har sammensat en “Startpakke til iværksættere” som hjælper dig godt fra start indenfor alt det administrative og regnskabsmæssige, og som sikrer, at du har styr på tingene fra starten i din virksomhed.

Overblik der skaber ro og derved frigiver ressourcer du kan bruge på vigtigere ting i startfasen

Se nærmere under “Ydelser”

 

Iværksætteruge..

MIRACLES ROOM

Jeg vil rigtig gerne slå et slag for Iværksætterugen 2014 som foregår i uge 47 over hele landet. Programmet bugner af spændende og aktuelle arrangementer og det er ganske gratis.

Der er mulighed for at komme på kursus hos SKAT, høre foredrag om alternativ finansiering til vækst, deltage i webinar om sociale medier, komme på kursus i bestyrelsesarbejde, høre om muligheden for at drive selvstændig bibeskæftigelses og meget meget mere.

Se mere på http://uge47.dk/

Another deadline…

file0001762182476Sidste momsangivelse er sparket afsted – jeg fejrer med et glas velfortjent rødvin.

Det er én af de mest fantastiske følelser. At have løbet virkelig stærkt, og endelig løbe over målstregen. At nå en deadline. Endelig at føle at skuldrene synker ned på plads og vejret igen kan trækkes ned i maven.

Samtidig giver det ny energi. Til at networke, opsøge viden og pusle med nye projekter. Jeg glæder mig til de næste par måneder, hvor der er rigtig mange spændende ting på programmet. Jeg skal i gang med at hjælpe en virksomhed med at omfordele deres (ubevidste) lederroller, jeg skal afholde workshops i fakturering og timeregistrering og jeg skal skrive på min bog til kvindelige iværksættere.

Kom bare efterår – jeg glæder mig!

Støt en iværksætter..

_DSC6289

Kender DU Startvækst?

Som skrevet tidligere oplever vi, at et stigende antal unge mennesker starter virksomhed i denne her tid. For deres skyld og for samfundets skyld burde vi hjælpe dem, alt hvad vi kan.

Et meget overset tilbud til iværksættere er Startvækst som hører under Erhvervsstyrelsen. Hér kan man få hjælp til både idéfasen, opstart, drift og nedgang. Man kan få adgang til sparring og rådgivning hos en vækstkonsulent i ét af landets 5 væksthuse. Desuden ligger der på siden et hav af gratis og effektive værkstøjer lige til at bruge.

Desværre er der bare ikke ret mange iværksættere / virksomhedsejere der kender til den side. Og når de ikke kender den – så bruger de den heller ikke…

Og det er brand ærgerligt. For der er masser af værdifuld viden og hjælp at hente. Om det er fordi, man fra det offentlige har været for dårlig til at udbrede kendskabet til hjemmesiden og Væksthusene, ved jeg ikke. Men hvad enten du er nybagt eller garvet virksomhedsejer, kan du roligt lægge siden ind under dine foretrukne faner 🙂

Flere nye iværksættere…

a-pair-of-pearsFlere gange de sidste par uger, har der været indslag i diverse nyhedsmedier, der fortalte, at vi i Danmark oplever en øget strøm af iværksættere. Unge mennesker som realiserer deres drøm om at få eget cvr nummer.

Det er selvfølgelig yderst positivt. I hvert fald et langt stykke hen af vejen. Hvis ellers idé, forventninger og forudsætninger er i orden.

Det oplever jeg desværre ofte, at de ikke er. Specielt hos de helt unge mennesker som starter deres egen virksomhed.

Idé – Erhvervslivet har forandret sig meget de sidste 10 år. Indgangsbarriererne er blevet lavere i de fleste brancher. Afståelse på lokaler ses næsten ikke mere, driftsmidler kan leases, varelagre tages ind på kommisionsaftaler og den fagre og lettilgængelige teknologi incl. internettet giver nemmere adgang til mulige kunder. Alt dette betyder, at flere idéer bliver ført ud i livet. Også dem der ikke burde blive det. Et eksempel herpå kunne være de utallige netshops der popper op og lukker igen efter et stykke tid.

Forventninger – Mange af de unge iværksættere har meget urealistiske forventninger til livet som selvstændig. De er vokset op med rollemodeller, som havde fordelen af, at være first movers og som derfor har fået kæmpe succes med deres forretningsidéer. Det er bare sjældent, at nummer 17 i rækken får lige så stor succes som nummer 1. Men dét de unge ser, er et glansbillede i medierne, store biler, snak om frihed og et liv i overhalingsbanen. Og det frister. De ser ikke alle de hårde arbejdstimer, omkostninger, fejltagelser og afsavn som ligger forud for succesen. Og de ser slet ikke alle dem, som ikke klarede den.

Forudsætninger – Rigtig mange af de iværksættere som jeg rådgiver, har simpelthen ikke gjort deres hjemmearbejde godt nok. De har ikke lavet en simpel forretningsplan for deres virksomhed. De har ikke plan b, c eller d liggende i skuffen. De har ikke opbygget et stærkt nok netværk de kan trække på. Og de har sat sig alt for lidt ind i regler og forpligtelser der følger med titlen som virksomhedsejer. Et fint eksempel herpå, er netshop ejeren der ikke aner hvad der står i købeloven….

Ovenstående 3 punkter er dem jeg ser de unge iværksættere oftest glider i. Dertil kommer manglende økonomisk styring og viden  – som er et helt kapitel for sig.

Så selv om jeg sidder på forreste række og klapper meget højt af den øgede strøm af iværksættere, er det med en lille smule ærgelighed. For det er ikke nødvendigvis en værdi, at der starter flere nye virksomheder op. Værdien opstår først, hvis disse nystartede virksomheder vokser sig stærke og solide så de bidrager med kapital og arbejdspladser til samfundet. Og det synes jeg ikke de får den nødvendige støtte til. Mit bud på hjælp til nystartede virksomheder, omhandler bl.a. bedre kendskab til eksisterende tilbud om gratis rådgivning, mentorordninger  og en lempelse af momsen for nystartede virksomheder – det kan du læse mere om senere.

Hva’ koster det?

Noget af det sværeste når man er nystartet, er at fastsætte sin timepris.
Den lille revisor i mig kunne sagtens fylde dit skærmbillede med udregningsmodeller til at fastsætte dette, alt efter hvilket marked og hvilken branche du bevæger sig rundt i. Men det kan du lige så godt bruge Google til.

Jeg vil i stedet fokusere på de tanker, jeg synes, du skal gøre dig omkring det og på den peptalk der skal til for at få dig til at stå ved din timepris.

Efter du har googlet og trykket på lommeregneren, synes du måske, at det tal du er kommet frem til, lyder vanvittigt højt. Men du skal tænke på, at din timeløn skal dække din reelle løn samt feriepenge, løn under sygdom, efteruddannelse, pension, forsikringer og alle sociale omkostninger. Alle de omkostninger en arbejdsgiver normalt ville dække, hvis du var i et ansættelsesforhold.
Derudover skal din timepris også betale din virksomheds omkostninger i form af husleje, it-omkostninger, kontorartikler, mindre nyanskaffelser, faglige abonnementer, telefonudgifter, revisorassistance og alle de andre omkostninger der følger med, når du driver selvstændig virksomhed.
Har du lagt et budget for din virksomhed, har du en idé om, hvad dine omkostninger løber op i.

Nu skal du til at tænke dig selv ind i regnestykket. Du er din virksomheds største aktiv. Hvad er det der gør dig unik? Hvad er det du kan levere, som tilfører en værdi og skaber en forskel for din kunde?

Du skal simpelthen booste din faglige selvtillid og være helt skarp på, hvilke kernekompetencer du har. Branchekendskab, erfaring, tidligere resultater, uddannelse, referencer – alt hvad du kan komme i tanke om, som adskiller dig fra de andre, som leverer samme produkt som dig.

For de fleste er det en proces, at skulle igennem ovenstående. Det kan være en stor hjælp at skrive dine tanker og argumenter ned. Du vil indimellem få brug for at finde dem frem og bruge dem som peptalk til dig selv.

Mit bedste råd er, at du skal passe på, ikke at sælge dig selv for billigt i starten. Det kan være fristende, for at få kunder i en nystartet butik, men det er svært efterfølgende at hæve prisen overfor eksisterende kunder.

Find din pris – og stå ved den. Det er første step. Næste step der ofte volder problemer, er at få faktureret sit arbejde ud og ikke mindst at få betaling for de faktiske timer. Det lyder simpelt, men som du kan læse i de næste par indlæg, kan det volde nok så mange kvaler.

Bliv god til at sælge dig selv!

Noget jeg virkelig ofte støder på, er nystartede virksomheder, som har utrolig svært ved at sætte en pris på deres eget arbejde.
De underkender deres eget værd og føler næsten ubehag ved at sende en faktura afsted.

Ofte får de sat deres timepris / varepris alt for lavt eller får ikke faktureret det faktiske timeantal. På den måde får de lagt en meget uhensigtsmæssig linje for det fremtidige samarbejde med kunden. Den regning betaler de selv i den sidste ende – og den kan ende med at blive meget dyr.

Min erfaring er, at det typisk er kvindelige iværksættere der ryger i denne faldgrube…