Kategori: Skat

Januar og løn…

NUMBER CRUNCHER

I disse dage kører jeg løn for januar måned.
Starten på et nyt indkomstår betyder altid forskellige ændringer og tilretninger. Dette skyldes at det træder nye satser i kraft på det skattemæssige område.

Befordringsfradrag, kørselsgodtgørelse, diæter for kost og logi, værdien af fri telefon og en lang række andre ting som påvirker lønnen, reguleres altid pr. 1. januar

Du kan se de nye satser for 2016 her.

Med et nyt indkomstår følger også et nyt skattefradrag for dig som er lønmodtager. Dit nye skattekort er automatisk sendt til din arbejdsgiver, så dette skal du ikke tænke på.

Hvis din udbetalte løn afviger meget fra det du havde regnet med, kan det være, at du har glemt at ændre din forskudsopgørelse.
Din forskudsopgørelse for 2016 bygger på din årsopgørelse fra 2014 og ting du har ændret i 2015 er ikke nødvendigvis automatisk overført til 2016.

Så hvis du undrer dig over din lønseddel for januar måned, må du ind i din skattemappe på www.skat.dk og tjekke om din forskudsopgørelse indeholder de rigtige tal, så dit fradrag er så korrekt som muligt.

Læs evt. mere om det her – det er slet ikke så indviklet 🙂

 

Slip for kø – indberet momsen allerede nu

11855774_421475981377614_9058798285324185688_n

Den 1. september skal ca. 400.000 virksomheder indberette moms. Der er ekstra pres på systemet denne gang, da både virksomheder på kvartalsmoms og virksomheder på halvårsmoms skal indberette. Skat har meldt ud, at de arbejder på en forbedret kø-funktion, der skulle være klar på det tidspunkt. Det er selvfølgelig alletiders, men i min verden, er livet simpelthen for kort til at vente i kø hos Skat.

Så hvis du allerede nu kender dine moms tal – så indberet dem nu. På den måde slipper du for at sidde i den endeløse kø der vil være op til fristen.

Betalingen skal du dog lige vente lidt med. Hvis du indbetaler beløbet tidligere end 5 hverdage inden fristen, risikerer du, at Skat sender dine penge retur. Dette skyldes, at systemet hos Skat registrerer, at du har et overskud på din Skattekonto da momsbeløbet på det tidspunkt ikke er forfaldent til betaling endnu.

Billedet er venligst udlånt af Skat. Det viser Skats køfunktion i gamle dage 🙂

 

Skatteministeren og jeg…

I onsdags Agreementhavde jeg fornøjelsen af at deltage hos et informationsmøde hos Skat i forbindelse med Iværksætterugen. Vi var 4 der efterfølgende var inviteret til at mødes med Skatteminister Benny Engelbrecht for at fortælle om vores oplevelser og erfaringer i forhold til at starte og drive små virksomheder i Danmark.

Når man arbejder med regnskab og iværksætterrådgivning til daglig, ved man, at der er rigeligt med “oplevelser” at dele ud af. Jeg forberedte mig ved at lave et oplæg at snakke ud fra – man skulle jo nødig tabe tråden når man endelig havde chancen  for at talk to the head…

Iværksættere i dag har ikke flere udfordringer end iværksættere altid har haft men dét jeg oplever, er at holdningen til at starte og drive virksomhed har ændret sig helt utroligt meget de sidste 10 år. Hvor man aldrig tidligere kunne drømme om, at starte en virksomhed uden at have en revisor med på sidelinjen er det i dag helt almindelig at man både stifter og driver sin virksomhed selv. Dette skyldes at alting via internettet er tilgængeligt for alle og at der er en ændret holdning hos de yngre iværksættere om at ”man kan alting selv”. Revisorer og bogholdere ses som et unødvendigt onde, der kan spares væk. Dette er blevet yderligere forstærket via de lovmæssige lempelser i regnskabskrav som er blevet indført de sidste år.

Egentlig synes jeg tendensen er positiv, hvis bare iværksætterne er klædt på til det. Men det er de sjældent, da bogholderi og regnskab er et håndværk på lige linje med deres eget fag.
Det betyder desværre, at den tolk i form af en revisor som før fandtes imellem virksomheden og Skat ofte ikke er der længere. Og det er faktisk dér jeg ser den største udfordring – nemlig i kommunikationen. Selve momsreglerne har vi som EU medlemmer ikke den store indflydelse på og moms- og skatteregler er der jo af en årsag.

Men kommunikation, formidling og brugervenlighed burde man arbejde på fra Skats side da man altså et langt stykke hen af vejen ikke længere henvender sig til fagfolk som revisorer men til iværksættere med en helt anden faglig baggrund.

Oprettelsen af Væksthusene og www.startvækst.dk er et fantastisk tiltag – hvis bare man samtidig med oprettelsen af disse havde sørget for at få formidlet ud til iværksætterne, hvad de rent faktisk kan bruge disse til. De fleste iværksættere jeg møder har aldrig hørt om det. Jeg er klar over at man informerer om dette i velkomstbrevet man får med sit cvr nummer. Men desværre nede i 10. linje hvor de fleste for længst er stoppet med at læse.
Jeg har i min butik en Startpakke til iværksættere. Det er 5-6 timers rådgivning og praktisk hjælp der gør deres virksomhed flyvefærdig idet vi sammen gennemgår de vigtigste regler og frister. Jeg hjælper dem med at oprette medarbejder NemID og digital postkasse som er noget af det der virkelig volder problemer. Jeg hjælper dem med forskudsregistreringen og viser dem hvordan de finder rundt på Skats hjemmeside i forhold til momsindberetning, Skattekonto osv. Jeg hjælper dem med at vælge regnskabssystem og opsætter nogle gode administrative rutiner så de har styr på alt det administrative i deres virksomhed – med eller uden bogholder.
Det er en meget ”hands-on” startpakke som jeg ville ønske man kunne tilbyde alle iværksættere gratis via Startvækst, idet jeg er overbevist om, at den ville løse langt de fleste iværksætteres udfordring i forhold til at starte og drive deres virksomhed.

Afslutningsvis opfordrede jeg ham til, at finde penge på budgettet næste år, til at forbedre telefonsupporten hos Skat. Det er langt fra unormalt, at der er 35 minutters ventetid på at tale med en medarbejder, når man ringer til Skat.

Ministeren var meget lydhør overfor de ting, vi fortalte ham. Der er ingen tvivl om, at han virkelig ønsker, at gøre det nemmere og mere enkelt at være iværksætter i Danmark.

Indtil han får det gjort, kan jeg kun opfordre iværksættere til, at melde sig til nogle af Skats udmærkede kursus og informationsmøder omkring virksomhedsopstart. Ligeledes vil jeg igen slå et slag for at du som iværksætter surfer ind på www.startvækst.dk hvor du kan finde en masse nyttig information der får dig og din virksomhed godt fra start.

 

 

 

Det er sgu en ommer Skat…

DSCN7118

 

Jeg blev ovenud begejstret, da jeg erfarede at Skat havde en profil på Instagram. Sikke en fantastisk ide! Sikke en god måde at nå de selvstændige på – særligt de yngre som benytter alle medier som kanaler til input. I min eufori forestillede jeg mig, hvordan de kunne komme med nyttige små tips, vedkommende og relevante oplysninger, etablere et utraditionelt bånd til deres følgere samt poppe op og minde om deadlines o.l.

Men føj – jeg blev fælt skuffet da jeg tjekkede deres profil ud….. Den er mest møntet på mennesker som interesserer sig for det tidligere århundrede. En masse billeder af gamle toldbygninger, genstande fra Told- og Skattemuseets genstandsdatabase (tænk sig at der findes en sådan!) krydret med totalt ligegyldige faktuelle oplysninger om fusioner indenfor Toldvæsenet.

Og så tænker jeg – hvis det ikke engang interesserer undertegnede, der trods alt er revisor uddannet, hvem pokker skulle det så interessere? Det har jeg simpelthen ikke fantasi til at forestille mig… Taget i betragtning at de kun har 618 følgere, er jeg nok ikke den eneste der finder det temmelig uinteressant.

Øv! Hvor er det ærgerligt. Når de nu har bestemt sig for at bruge tid og ressourcer på at have en Instagram profil, så lav dog en profil der har en værdi for de selvstændige og som yder en service. Noget man kan bruge til noget.

Det er sgu en ommmer Skat!

3 ting du skal vide for at have styr på din skat som lønmodtager

Forestil dig at du går ind i en kiosk og beder om en pakke tyggegummi. Du ved ikke, hvad den koster, så du giver bare ekspedienten 100 kr. Han siger tak og lægger pengene ned i kassen. Du siger farvel, og går ud igen. Et år efter finder du af, at tyggegummiet kostede 10 kr. så du går ned i kiosken og får 90 kr retur.

Nej vel? Det ville du aldrig gøre. Men sådan er der faktisk mange mennesker, der gør i forhold til deres skat. Simpelthen fordi de ikke aner, hvordan det hænger sammen og hvad de skal gøre.

For nogle mennesker er det med skatten simpelt og de har fuldstændig styr på det. Men jeg møder faktisk rigtig mange, som ikke har. Som tror, at det der med skat, er så indviklet, at de aldrig ville kunne finde ud af det. Og så gør de ingenting. Og snyder derved måske sig selv eller SKAT for penge.

Helt grundlæggende så skal du betale skat og arbejdsmarkedsbidrag af de penge, du tjener. Hvor meget du skal betale afhænger af mange ting; hvor meget tjener du, betaler du ind til pension, betaler du børnebidrag, har du renteindtægter- eller udgifter, har du mere end 24 km til og fra arbejde hver dag og er du med i en fagforening. Det er de ting der typisk har indflydelse på, hvor meget du skal betale i skat og dermed hvor meget dit skattefradrag er på.

Selv om SKAT ved meget – så ved de ikke alt. Og hvilke ting der har indflydelse på dit fradrag, kan de kun gætte på ud fra dine tidligere skatteår. Du skal altid selv tjekke at deres oplysninger er korrekte – og give dem besked når noget ændrer sig. SKAT arbejder med et nyt begreb der hedder “Skat i balance”. Det går ud på, at få din skattebetaling til at passe bedst muligt. Det er både i din egen og i SKAT’s interesse. Det er drøn ærgerligt at få et skattesmæk, fordi man har betalt for lidt. Omvendt kan det være dejligt, at få penge tilbage i skat. Men ikke hvis man har manglet pengene i sit budget hver måned, og måske har levet på overtræk. Så er det ikke dejligt – blot unødvendigt og dyrt i renter.

Få styr på nedenstående – så ved du, hvad du behøver at vide og gøre. Det er ikke svært og det giver en god følelse i maven 🙂

Forskudsopgørelse: Handler om hvad der kommer til at ske næste år. Kommer i november og er SKAT’s måde at fortælle dig, hvordan de tror, det efterfølgende år vil se ud for dig rent skattemæssigt. De gætter på din indkomst, dine renteudgifter- og indtægter og de andre ting som har indflydelse på din skat. Det gør de ud fra hvordan forrige skatteår så ud for dig. I forskudsopgørelsen kan du se, hvad dit fradrag er, ud fra de oplysninger som forskudsopgørelsen indeholder. Du skal tjekke om SKAT har gættet rigtigt. Simpelthen kigge den igennem og sikre dig at alle tallene er der og at de er så korrekte som muligt. Regn ud hvad din indkomst bliver. Hvad du betaler i renter på evt. lån. Tast dit befordringsfradrag ind. Tjek at udgifter til din a-kasse er med. Hvis du skal ændre noget, skal du gøre det senest d. 30. december.

Tingene i forskudsopgørelsen kan så ændre sig i løbet af det pågældende indkomstår. Det kan være, du bliver arbejdsløs. At du går på barsel. At du køber eller sælger bolig. Optager billån. Får mere eller mindre transport til og fra arbejde. Sådanne ting kan få dit fradrag til at ændre sig væsentligt. For at skatten kommer til at stemme, er det derfor vigtigt, at du ændrer din forskudsopgørelse, så du kan få et nyt skattekort.

Skattekort: Ud fra de oplysninger SKAT har d. 30. december sender de automatisk dit skattekort med fradrag og trækprocent til din arbejdsgiver. Har du fået ny arbejdsgiver som SKAT ikke ved noget om, kan de ikke sende det automatisk. Så rekvirerer din arbejdsgiver skattekortet selv.

Forskudsopgørelsen for ex. 2015, kommer i november 2014.

Årsopgørelse og selvangivelse: Handler om, hvad der skete sidste år og er en opgørelse af, om du har betalt for lidt eller for meget i skat. I løbet af marts får du en årsopgørelse og selvangivelse fra SKAT. Det er SKAT’s brev til dig om, hvad de mener, der skete sidste år for dig, rent skattemæssigt. De får de fleste oplysninger automatisk – men du skal alligevel tjekke at tallene er korrekte. I årsopgørelsen kan du se, hvor SKAT har fået oplysningerne fra. Så du kan hurtigt se om der evt. mangler en indberetning e.l. Det kan også være et befordringsfradrag du skal taste ind.

Hvis du ændrer de oplysninger SKAT havde i forvejen, får du en ny årsopgørelse – og dermed en ny beregning af, om du får penge retur i skat, eller om du får et skattesmæk.

I nogle tilfælde kan din årsopgørelse ikke dannes med det samme. Det kan skyldes at din ægtefælle er selvstændig eller at der stadig er oplysninger SKAT mangler.

Årsopgørelsen der kommer i marts 2015 handler altså om indkomståret 2014.

Din skattemappe; Findes på www.skat.dk hvor du logger ind med din NemID. I skattemappen finder du alt vedr. din skat. Heri ligger forskudsopgørelser, årsopgørelser osv både for det aktuelle år og for tidligere år. Hvis du ønsker at få tingene i papirform kan du bestille dette hos SKAT. Der er nogle frister for dette. Dem kan du se på SKAT’s hjemmeside.

Det var det. Det er det, du skal vide, for at have styr på din skat. Du kan selvfølgelig have forhold, der gør dit skatteliv lidt mere kompliceret, så du måske skal have lidt mere viden og evt. assistance fra en revisor. Men for langt de fleste lønmodtager, er ovenstående rigelig viden.

Det var slet ikke så indviklet, vel?