Kategori: Sparring og rådgivning

Forsikring og pension – hvordan er du dækket?

Fun Medical MGD©

Noget der ligger mig meget på sinde i forhold til mine kunder, er deres forsikrings- og pensionsordning. De fleste får et lidt anstrengt udtryk i ansigtet, når snakken falder på dette. Men det burde de ikke.

Hvis det utænkelige skulle ske, at du bliver ramt af en alvorlig sygdom – kræft, sklerose stress e.l. – ender du på sygedagpenge. Det vil sige, at du udover at skulle kæmpe med en sygdom, der ændrer dit liv fundamentalt, også skal spekulere over din og din families økonomi og ændring i levevilkår.

Som lønmodtager kan du være heldig, at du som en del af din ansættelsesaftale, har en forsikrings- og pensionsordning som hjælper dig. Det er nemlig sådan, at arbejdsgivere som en del af lønnen, kan tilbyde en ordning hvor både arbejdsgiveren og medarbejderen betaler et beløb hver måned, hvor en del går til betaling af præmie til en forsikring og en del går til opsparing til pension.

I forsikringsdelen indgår som regel;

– tab af erhvervsevne. En forsikring som går ind og udbetaler differencen imellem sygedagpengene og din normale løn.

– udbetaling ved kritisk sygdom. En forsikring som udbetaler et engangsbeløb, hvis du får en diagnose på kræft eller andre kritiske sygdomme.

– en livsforsikring som udbetales til dine nærmeste i tilfælde af din død.

– en sundhedsforsikring som betaler for, at du kan komme i behandling for diverse sygdomme i det private sundhedssystem.

Det resterende beløb af ydelsen hver måned går til pensionsopsparing.

Som selvstændig er det måske ikke det første, man har sørget for at sætte på budgettet hver måned – selv om man burde. Ordningen er relativ dyr, hvis man henvender sig i banker og pensionsselskaber og vil tegne den på sig selv som selvstændig erhvervsdrivende.

Hvis man derimod tegner den igennem Pension for selvstændige, får man nogle ret fordelagtige priser på de forskellige ordninger. Prisen for Basispakken starter ved kr. 2.000,- om måneden. Og så er du altså dækket som beskrevet ovenfor.

Du kan kontakte Michael Brodersen hos Danske Forsikring på tlf. 30718152 og booke et møde

Kom godt i gang med din virksomhed

Success Starts Here Freeway Style Desert LandscapeSom iværksætter kan det være svært at overskue, hvad man egentlig skal have styr på, når man starter sin virksomhed.

For mange kan det være ret uoverskueligt, hvor man egentlig skal registrere hvad. Man risikerer at overse eller glemme noget. Eller at få tingene gjort forkert så man i den sidste ende kommer til at bruge dobbelt så lang tid på det. Ligeledes kan det være dyre lærepenge at betale, hvis man overser en deadline eller ikke har styr på betalingen af ex. moms og b-skat.

Jeg har sammensat en “Startpakke til iværksættere” som hjælper dig godt fra start indenfor alt det administrative og regnskabsmæssige, og som sikrer, at du har styr på tingene fra starten i din virksomhed.

Overblik der skaber ro og derved frigiver ressourcer du kan bruge på vigtigere ting i startfasen

Se nærmere under “Ydelser”

 

Støt en iværksætter..

_DSC6289

Kender DU Startvækst?

Som skrevet tidligere oplever vi, at et stigende antal unge mennesker starter virksomhed i denne her tid. For deres skyld og for samfundets skyld burde vi hjælpe dem, alt hvad vi kan.

Et meget overset tilbud til iværksættere er Startvækst som hører under Erhvervsstyrelsen. Hér kan man få hjælp til både idéfasen, opstart, drift og nedgang. Man kan få adgang til sparring og rådgivning hos en vækstkonsulent i ét af landets 5 væksthuse. Desuden ligger der på siden et hav af gratis og effektive værkstøjer lige til at bruge.

Desværre er der bare ikke ret mange iværksættere / virksomhedsejere der kender til den side. Og når de ikke kender den – så bruger de den heller ikke…

Og det er brand ærgerligt. For der er masser af værdifuld viden og hjælp at hente. Om det er fordi, man fra det offentlige har været for dårlig til at udbrede kendskabet til hjemmesiden og Væksthusene, ved jeg ikke. Men hvad enten du er nybagt eller garvet virksomhedsejer, kan du roligt lægge siden ind under dine foretrukne faner 🙂

Flere nye iværksættere…

a-pair-of-pearsFlere gange de sidste par uger, har der været indslag i diverse nyhedsmedier, der fortalte, at vi i Danmark oplever en øget strøm af iværksættere. Unge mennesker som realiserer deres drøm om at få eget cvr nummer.

Det er selvfølgelig yderst positivt. I hvert fald et langt stykke hen af vejen. Hvis ellers idé, forventninger og forudsætninger er i orden.

Det oplever jeg desværre ofte, at de ikke er. Specielt hos de helt unge mennesker som starter deres egen virksomhed.

Idé – Erhvervslivet har forandret sig meget de sidste 10 år. Indgangsbarriererne er blevet lavere i de fleste brancher. Afståelse på lokaler ses næsten ikke mere, driftsmidler kan leases, varelagre tages ind på kommisionsaftaler og den fagre og lettilgængelige teknologi incl. internettet giver nemmere adgang til mulige kunder. Alt dette betyder, at flere idéer bliver ført ud i livet. Også dem der ikke burde blive det. Et eksempel herpå kunne være de utallige netshops der popper op og lukker igen efter et stykke tid.

Forventninger – Mange af de unge iværksættere har meget urealistiske forventninger til livet som selvstændig. De er vokset op med rollemodeller, som havde fordelen af, at være first movers og som derfor har fået kæmpe succes med deres forretningsidéer. Det er bare sjældent, at nummer 17 i rækken får lige så stor succes som nummer 1. Men dét de unge ser, er et glansbillede i medierne, store biler, snak om frihed og et liv i overhalingsbanen. Og det frister. De ser ikke alle de hårde arbejdstimer, omkostninger, fejltagelser og afsavn som ligger forud for succesen. Og de ser slet ikke alle dem, som ikke klarede den.

Forudsætninger – Rigtig mange af de iværksættere som jeg rådgiver, har simpelthen ikke gjort deres hjemmearbejde godt nok. De har ikke lavet en simpel forretningsplan for deres virksomhed. De har ikke plan b, c eller d liggende i skuffen. De har ikke opbygget et stærkt nok netværk de kan trække på. Og de har sat sig alt for lidt ind i regler og forpligtelser der følger med titlen som virksomhedsejer. Et fint eksempel herpå, er netshop ejeren der ikke aner hvad der står i købeloven….

Ovenstående 3 punkter er dem jeg ser de unge iværksættere oftest glider i. Dertil kommer manglende økonomisk styring og viden  – som er et helt kapitel for sig.

Så selv om jeg sidder på forreste række og klapper meget højt af den øgede strøm af iværksættere, er det med en lille smule ærgelighed. For det er ikke nødvendigvis en værdi, at der starter flere nye virksomheder op. Værdien opstår først, hvis disse nystartede virksomheder vokser sig stærke og solide så de bidrager med kapital og arbejdspladser til samfundet. Og det synes jeg ikke de får den nødvendige støtte til. Mit bud på hjælp til nystartede virksomheder, omhandler bl.a. bedre kendskab til eksisterende tilbud om gratis rådgivning, mentorordninger  og en lempelse af momsen for nystartede virksomheder – det kan du læse mere om senere.

It’s all in your mind…

file801343155029Forskellen imellem at være på ferie – og alligevel få lidt fra hånden. Og være på arbejde og ikke få en skid fra hånden.

Læste et tankevækkende blogindlæg den anden dag. Kan desværre ikke linke til det, for jeg kan ikke huske, hvor jeg læste det.

Men det var ret interessant og gav stof til eftertanke. Bloggeren filosoferede over den der fælde, man som selvstændig ofte falder i. At man sætter to ugers sommerferie ind i kalenderen. Op til ferien knokler man for at rydde opgaverne og indbakken af vejen, så man kan holde fri med god samvittighed. I løbet af “ferien” tjekker man løbende mails, besvarer telefonopkald, løser lidt små opgaver og slukker ildebrande. Når “ferien” er slut, returnerer man til sin pind med følelsen af, at man ikke rigtig har holdt fri. Man føler sig ikke 100% opladet og klar til at tage fat igen. De første par uger herefter oplever man gang på gang, at man ikke rigtig får noget fra hånden, fordi alle éns samarbejdspartnere holder ferie og er out of reach. Hver dag går man hjem med en frustrerende og utilfredsstillende følelse af, at man kun har præsteret 30%.

Man har været på arbejde – men ikke fået en skid fra hånden. So to speak.

Måske skal man vende sit mindset 180 grader. Og i stedet blokke nogle flere uger ud i den officielle kalender. Så man rent faktisk har FERIE-skiltet hængende på døren – men alligevel er til stede. Tage 5 uger på slap line hvor man tager telefonen når den ringer i sommerhusets dybe stille ro. Besvarer mails imellem svømmeturene. Tager et par timer under parasollen og udarbejder et oplæg eller en ny ide. Hvor man simpelthen bevidst skruer ned for blusset og kun laver det mest nødvendige i fem uger. I stedet for at tage to uger hvor man laver næsten ingenting. Og stort set ingenting får lavet de efterfølgende tre uger.

At være på ferie – og alligevel få lavet lidt giver overskud på den mentale konto. At være på arbejde – og ikke få lavet en skid giver det modsatte.

Værd at tænke over når du planlægger det kommende arbejdsår…

 

 

Hva’ koster det?

Noget af det sværeste når man er nystartet, er at fastsætte sin timepris.
Den lille revisor i mig kunne sagtens fylde dit skærmbillede med udregningsmodeller til at fastsætte dette, alt efter hvilket marked og hvilken branche du bevæger sig rundt i. Men det kan du lige så godt bruge Google til.

Jeg vil i stedet fokusere på de tanker, jeg synes, du skal gøre dig omkring det og på den peptalk der skal til for at få dig til at stå ved din timepris.

Efter du har googlet og trykket på lommeregneren, synes du måske, at det tal du er kommet frem til, lyder vanvittigt højt. Men du skal tænke på, at din timeløn skal dække din reelle løn samt feriepenge, løn under sygdom, efteruddannelse, pension, forsikringer og alle sociale omkostninger. Alle de omkostninger en arbejdsgiver normalt ville dække, hvis du var i et ansættelsesforhold.
Derudover skal din timepris også betale din virksomheds omkostninger i form af husleje, it-omkostninger, kontorartikler, mindre nyanskaffelser, faglige abonnementer, telefonudgifter, revisorassistance og alle de andre omkostninger der følger med, når du driver selvstændig virksomhed.
Har du lagt et budget for din virksomhed, har du en idé om, hvad dine omkostninger løber op i.

Nu skal du til at tænke dig selv ind i regnestykket. Du er din virksomheds største aktiv. Hvad er det der gør dig unik? Hvad er det du kan levere, som tilfører en værdi og skaber en forskel for din kunde?

Du skal simpelthen booste din faglige selvtillid og være helt skarp på, hvilke kernekompetencer du har. Branchekendskab, erfaring, tidligere resultater, uddannelse, referencer – alt hvad du kan komme i tanke om, som adskiller dig fra de andre, som leverer samme produkt som dig.

For de fleste er det en proces, at skulle igennem ovenstående. Det kan være en stor hjælp at skrive dine tanker og argumenter ned. Du vil indimellem få brug for at finde dem frem og bruge dem som peptalk til dig selv.

Mit bedste råd er, at du skal passe på, ikke at sælge dig selv for billigt i starten. Det kan være fristende, for at få kunder i en nystartet butik, men det er svært efterfølgende at hæve prisen overfor eksisterende kunder.

Find din pris – og stå ved den. Det er første step. Næste step der ofte volder problemer, er at få faktureret sit arbejde ud og ikke mindst at få betaling for de faktiske timer. Det lyder simpelt, men som du kan læse i de næste par indlæg, kan det volde nok så mange kvaler.

Inspirationsforedrag om kommunikation

I onsdags var jeg til foredrag / workshop hos Artikulation. Annette, der er indehaver af Artikulation, havde inviteret til et par spændende timer, hvor hun sammen med et glas vin, gav os sine bedste råd til at kommunikere med gennemslagskraft.

Måske tænker du, at det kun er sælgere og undervisere, der har brug for at kunne stille sig op og levere et budskab på en troværdig og tillidsvækkende måde. I så fald er du nødt til at tænke om igen.

Driver du en virksomhed eller arbejder du som leder, sælger du et budskab hver eneste dag. Du har brug for, at din kommunikation til kunder, forretningsforbindelser og medarbejdere står helt skarpt og uden en masse støj på linjen.

Et af hovedbudskaberne fra Annette er det her med at lytte. Det er noget jeg synes, er virkelig vigtigt både i forhold til dine kunder og dine medarbejdere. Spørg dig selv “hvordan kan jeg hjælpe min modtager – hvad har de brug for”? Ofte er vi så fokuseret på vores eget budskab, at vi ikke bruger den værdifulde feedback som modtageren giver os.

Aftenen var fuld af brugbare råd i forhold til at være til stede i sin kommunikation, at forberede sig bedst muligt og at tage ejerskab for det man siger.

Annette laver både kurser, workshops, personlig træning og meget mere. Du kan jo starte med at tilmelde dig hendes nyhedsbrev. Det gør du lige her.

En simpel case fra det virkelige liv

På et tidspunkt var jeg ude i en virksomhed for at afholde MUS (medarbejder-udviklings-samtaler) med de ansatte. Jeg var kaldt ind fordi, medarbejderne havde ytret ønsker om MUS samtaler og indehaveren af virksomheden, var ikke selv interesseret i at afholde dem.

Virksomheden var præget af uro og medarbejderne var utilfredse. Der var mange ting og procedurer i virksomheden, der ikke fungerede optimalt og dette var de begyndt, at kunne mærke på deres kunder og andre samarbejdspartnere.

Virksomheden beskæftigede sig hovedsageligt med reparation og service. De var ca 20 ansatte, herunder en håndfuld mellemledere med forskellige ansvarsområder.

Det første step var en samtale med indehaveren, hvor vi fik belyst, hvor han mente udfordringerne lå og hvilken negativ indvirkning, det havde på virksomheden.

Derefter fulgte to intense dage med samtaler med alle medarbejderne. De havde på forhånd fået et stykke papir med forskellige emner, de skulle tænke over.

Efter at have brugt en dags tid på at bearbejde medarbejdernes udtalelser, var det simpelt at identificere problemerne;

Alle medarbejderne var frustrerede over manglen på kommunikation i virksomheden. De havde overhovedet ingen føling med hvad der foregik, hvordan virksomheden klarede sig eller hvor de var på vej hen.

Alle medarbejdere var frustrerede over at de kun så indehaveren når han skulle “skælde ud” eller præsentere dårligt nyt.

Det hele blev samlet og præsenteret for indehaveren. Sammen fandt vi to simple løsninger, der vendte stemningen i virksomheden.

  • Sekretæren begyndte at tage referat af det ugentlige møde imellem indehaveren og mellemlederne. Referatet blev omskrevet til et kort nyhedsbrev, der blev hængt op i frokoststuen så alle medarbejdere kunne læse det.
  • Indehaveren havde for vane at tage bagtrappen når han kom om morgenen. Dette skyldtes, helt banalt, at han så kom forbi postkassen og kunne tage dagens avis med op. Vi ændrede dén rutine til, at han i stedet gik igennem værkstedet og sagde godmorgen. Avisen hentede sekretæren og lagde på hans bord.

Det var simpelt. Det krævede ikke mange ressourcer. Det krævede ikke engang noget særligt af hverken medarbejderne eller indehaveren. Men det havde en helt utrolig effekt i virksomheden.

Indimellem er det de små ændringer, der giver de største forandringer.