Kategori: Praktisk info

Åh moms – hvornår…?

 

Jeg har indimellem kunder som bliver lidt forvirrede over, hvornår de skal indbetale moms – og for hvilke perioder.

Reglerne er egentlig ganske simple – hvis man kender dem.

Hvis man er nystartet virksomhed, er man som udgangspunkt altid på kvartalsafregning. Det vil sige at momsperioderne hedder 1. kvt. (januar, februar, marts), 2. kvt. (april, maj, juni), 3. kvt. (juli, august, september), 4. kvt. (oktober, november. december).

Er din virksomhed nystartet, skal du indberette moms kvartalsvis i mindst 1½ år. Herefter undersøger SKAT din virksomheds omsætning og ændrer eventuelt din afregningsperiode, så du skal indberette hvert halve år

Hvis din omsætning er over 5. mio. kroner årligt skal du fortsat indberette og afregne pr. kvartal. Er din omsætning under 5. mio. kroner årligt, ryger du på halvårsmoms. Det vil sige, at din momsperiode hedder 1. januar til 30. juni. Og 1. juli til 31. december.

Hvis din omsætning er over 50 mio. kroner årligt (we wish!) skal du indberette moms hver måned.

Uanset hvilken afregning du er på, skal din indberetning og betaling være Skat i hænde 2 måneder efter periodens udløb. Dvs. at 1. kvt. indberettes og afregnes d. 1. juni, 2. kvt. indberettes og afregnes d. 1. september osv. Er du på månedsafregning, gælder der andre frister.

Mange af mine kunder oplever at blive flyttet fra kvartalsvis afregning til halvårsafregning. Nogle er godt tilpas med dette, da det betyder, at man selv har sine penge på kontoen i længere tid. Men nogle bryder sig ikke om det, da de synes det er skønnere at få afregnet momsen.

Hvis du går fra kvartalsvis afregning til halvårs, får du besked om dette fra Skat i virksomhedens e-boks. Ønsker du at blive ved med at afregne kvartalsvis, kan du søge om dette på virk.dk.

Hvis du ikke ved det hér – kan det koste dig alle dine penge…

Lego Cop n Crook MiniFig

Voldsom overskrift – men den er desværre god nok.

Hvis din virksomheds bankkonto bliver hacket og tømt for indestående, dækker pengeinstituttet ikke, som de gør, hvis der er tale om en privat konto. Du må altså selv dække tabet.

Dette er det mange selvstændige der ikke ved. Mange tror fejlagtigt, at de automatisk er forsikret via deres øvrige erhvervs forsikringer. Det er de ikke. Der skal tegnes en decideret Netbankforsikring.

Du kan tegne den hos Danske Forsikring til en fornuftig pris på kr. 841,- pr. år v/under 25 ansatte og under 50 mill. i årlig omsætning.

Tør du at lade være?

Danske Forsikring tlf 44747235 eller assurandør Michael Brodersen tlf 30718152

 

Knald for Danmark – med mindre du er selvstændig…

smudge-chalk-girls

Der kører lige nu en kampagne fra det offentlige, der opfordrer os til at få flere børn.

Jeg har 3 børn og ingen planer om at få flere. Heldigvis fik jeg mine børn, imens jeg var lønmodtager. Jeg er ikke sikker på, at min børneflok havde været på 3 stk. hvis jeg havde været selvstændig dengang.

Som jeg skrev om her var der langt om længe blevet oprettet en barselsudligningsfond for selvstændige. En barselsudligningsfond giver dig ret til en refusion oveni barselsdagpengene, så lønnedgangen under barsel ikke er så voldsom.

Men nu har regeringen offentliggjort planer om, at afvikle Barselsudligning for Selvstændige. Folketinget har endnu ikke vedtaget hvad der skal ske med ordningen i fremtiden.

Hvis afskaffelsen bliver vedtaget, er der kun mulighed for barselsdagpenge under barsel, hvilket for de flestes vedkommende er lig med en betydelig nedgang i indkomsten. For mange selvstændige betyder det, at de er nødt til at planlægge og spare op til at være på barsel – og det er simpelthen ikke ok med sådan en skævvridning.

Barselsudligningsfond for Selvstændige – hvad er nu det?

PAY 10

Hvis du er indehaver af et cvr nummer og driver din virksomhed som en personlig ejet virksomhed / enkeltmandsvirksomhed, har du modtaget en opkrævning fra Barselsudligningsfond for Selvstændige i din e-boks.

Hvad er nu det – og skal du betale til det?

En barselsudligningsfond er en kollektiv lovpligtig ordning, der kort fortalt går ud på, at man er mange som alle betaler et mindre bidrag til ordningen. Når man så er på barsel, supplerer fonden barselsdagpengene op, så éns indkomst bliver højere end dagpengene.

Siden 2006 har det været lovpligtigt for alle arbejdsgivere, at indbetale bidrag for deres medarbejdere til en barselsudligningsfond. Dette gør, at en del arbejdsgivere kan tilbyde den ansatte løn under barsel, idet arbejdsgiveren kan få refunderet op til 164,97 kr. pr. time for en medarbejder på barsel.

Dette har man som selvstændig der driver enkeltmandsvirksomhed ikke været omfattet af og den eneste indkomst under barsel, har derfor hidtil været barselsdagpenge. Men med den nye Barselsfond for Selvstændige er der nu langt om længe kommet en ordning for selvstændige.

Det fulde bidrag der skal indbetales er på 328,00 kr. pr. år. Er du delvis selvstændig der som lønmodtager indbetaler atp, bliver bidraget nedsat.

Ordningen er obligatorisk og lovpligtig og du kan derfor ikke slippe for at være omfattet af den og indbetale til den.

Læs evt. mere om ordninger her 

 

Slip for kø – indberet momsen allerede nu

11855774_421475981377614_9058798285324185688_n

Den 1. september skal ca. 400.000 virksomheder indberette moms. Der er ekstra pres på systemet denne gang, da både virksomheder på kvartalsmoms og virksomheder på halvårsmoms skal indberette. Skat har meldt ud, at de arbejder på en forbedret kø-funktion, der skulle være klar på det tidspunkt. Det er selvfølgelig alletiders, men i min verden, er livet simpelthen for kort til at vente i kø hos Skat.

Så hvis du allerede nu kender dine moms tal – så indberet dem nu. På den måde slipper du for at sidde i den endeløse kø der vil være op til fristen.

Betalingen skal du dog lige vente lidt med. Hvis du indbetaler beløbet tidligere end 5 hverdage inden fristen, risikerer du, at Skat sender dine penge retur. Dette skyldes, at systemet hos Skat registrerer, at du har et overskud på din Skattekonto da momsbeløbet på det tidspunkt ikke er forfaldent til betaling endnu.

Billedet er venligst udlånt af Skat. Det viser Skats køfunktion i gamle dage 🙂

 

Forsikring og pension – hvordan er du dækket?

Fun Medical MGD©

Noget der ligger mig meget på sinde i forhold til mine kunder, er deres forsikrings- og pensionsordning. De fleste får et lidt anstrengt udtryk i ansigtet, når snakken falder på dette. Men det burde de ikke.

Hvis det utænkelige skulle ske, at du bliver ramt af en alvorlig sygdom – kræft, sklerose stress e.l. – ender du på sygedagpenge. Det vil sige, at du udover at skulle kæmpe med en sygdom, der ændrer dit liv fundamentalt, også skal spekulere over din og din families økonomi og ændring i levevilkår.

Som lønmodtager kan du være heldig, at du som en del af din ansættelsesaftale, har en forsikrings- og pensionsordning som hjælper dig. Det er nemlig sådan, at arbejdsgivere som en del af lønnen, kan tilbyde en ordning hvor både arbejdsgiveren og medarbejderen betaler et beløb hver måned, hvor en del går til betaling af præmie til en forsikring og en del går til opsparing til pension.

I forsikringsdelen indgår som regel;

– tab af erhvervsevne. En forsikring som går ind og udbetaler differencen imellem sygedagpengene og din normale løn.

– udbetaling ved kritisk sygdom. En forsikring som udbetaler et engangsbeløb, hvis du får en diagnose på kræft eller andre kritiske sygdomme.

– en livsforsikring som udbetales til dine nærmeste i tilfælde af din død.

– en sundhedsforsikring som betaler for, at du kan komme i behandling for diverse sygdomme i det private sundhedssystem.

Det resterende beløb af ydelsen hver måned går til pensionsopsparing.

Som selvstændig er det måske ikke det første, man har sørget for at sætte på budgettet hver måned – selv om man burde. Ordningen er relativ dyr, hvis man henvender sig i banker og pensionsselskaber og vil tegne den på sig selv som selvstændig erhvervsdrivende.

Hvis man derimod tegner den igennem Pension for selvstændige, får man nogle ret fordelagtige priser på de forskellige ordninger. Prisen for Basispakken starter ved kr. 2.000,- om måneden. Og så er du altså dækket som beskrevet ovenfor.

Du kan kontakte Michael Brodersen hos Danske Forsikring på tlf. 30718152 og booke et møde

Støt en iværksætter..

_DSC6289

Kender DU Startvækst?

Som skrevet tidligere oplever vi, at et stigende antal unge mennesker starter virksomhed i denne her tid. For deres skyld og for samfundets skyld burde vi hjælpe dem, alt hvad vi kan.

Et meget overset tilbud til iværksættere er Startvækst som hører under Erhvervsstyrelsen. Hér kan man få hjælp til både idéfasen, opstart, drift og nedgang. Man kan få adgang til sparring og rådgivning hos en vækstkonsulent i ét af landets 5 væksthuse. Desuden ligger der på siden et hav af gratis og effektive værkstøjer lige til at bruge.

Desværre er der bare ikke ret mange iværksættere / virksomhedsejere der kender til den side. Og når de ikke kender den – så bruger de den heller ikke…

Og det er brand ærgerligt. For der er masser af værdifuld viden og hjælp at hente. Om det er fordi, man fra det offentlige har været for dårlig til at udbrede kendskabet til hjemmesiden og Væksthusene, ved jeg ikke. Men hvad enten du er nybagt eller garvet virksomhedsejer, kan du roligt lægge siden ind under dine foretrukne faner 🙂

3 ting du skal vide for at have styr på din skat som lønmodtager

Forestil dig at du går ind i en kiosk og beder om en pakke tyggegummi. Du ved ikke, hvad den koster, så du giver bare ekspedienten 100 kr. Han siger tak og lægger pengene ned i kassen. Du siger farvel, og går ud igen. Et år efter finder du af, at tyggegummiet kostede 10 kr. så du går ned i kiosken og får 90 kr retur.

Nej vel? Det ville du aldrig gøre. Men sådan er der faktisk mange mennesker, der gør i forhold til deres skat. Simpelthen fordi de ikke aner, hvordan det hænger sammen og hvad de skal gøre.

For nogle mennesker er det med skatten simpelt og de har fuldstændig styr på det. Men jeg møder faktisk rigtig mange, som ikke har. Som tror, at det der med skat, er så indviklet, at de aldrig ville kunne finde ud af det. Og så gør de ingenting. Og snyder derved måske sig selv eller SKAT for penge.

Helt grundlæggende så skal du betale skat og arbejdsmarkedsbidrag af de penge, du tjener. Hvor meget du skal betale afhænger af mange ting; hvor meget tjener du, betaler du ind til pension, betaler du børnebidrag, har du renteindtægter- eller udgifter, har du mere end 24 km til og fra arbejde hver dag og er du med i en fagforening. Det er de ting der typisk har indflydelse på, hvor meget du skal betale i skat og dermed hvor meget dit skattefradrag er på.

Selv om SKAT ved meget – så ved de ikke alt. Og hvilke ting der har indflydelse på dit fradrag, kan de kun gætte på ud fra dine tidligere skatteår. Du skal altid selv tjekke at deres oplysninger er korrekte – og give dem besked når noget ændrer sig. SKAT arbejder med et nyt begreb der hedder “Skat i balance”. Det går ud på, at få din skattebetaling til at passe bedst muligt. Det er både i din egen og i SKAT’s interesse. Det er drøn ærgerligt at få et skattesmæk, fordi man har betalt for lidt. Omvendt kan det være dejligt, at få penge tilbage i skat. Men ikke hvis man har manglet pengene i sit budget hver måned, og måske har levet på overtræk. Så er det ikke dejligt – blot unødvendigt og dyrt i renter.

Få styr på nedenstående – så ved du, hvad du behøver at vide og gøre. Det er ikke svært og det giver en god følelse i maven 🙂

Forskudsopgørelse: Handler om hvad der kommer til at ske næste år. Kommer i november og er SKAT’s måde at fortælle dig, hvordan de tror, det efterfølgende år vil se ud for dig rent skattemæssigt. De gætter på din indkomst, dine renteudgifter- og indtægter og de andre ting som har indflydelse på din skat. Det gør de ud fra hvordan forrige skatteår så ud for dig. I forskudsopgørelsen kan du se, hvad dit fradrag er, ud fra de oplysninger som forskudsopgørelsen indeholder. Du skal tjekke om SKAT har gættet rigtigt. Simpelthen kigge den igennem og sikre dig at alle tallene er der og at de er så korrekte som muligt. Regn ud hvad din indkomst bliver. Hvad du betaler i renter på evt. lån. Tast dit befordringsfradrag ind. Tjek at udgifter til din a-kasse er med. Hvis du skal ændre noget, skal du gøre det senest d. 30. december.

Tingene i forskudsopgørelsen kan så ændre sig i løbet af det pågældende indkomstår. Det kan være, du bliver arbejdsløs. At du går på barsel. At du køber eller sælger bolig. Optager billån. Får mere eller mindre transport til og fra arbejde. Sådanne ting kan få dit fradrag til at ændre sig væsentligt. For at skatten kommer til at stemme, er det derfor vigtigt, at du ændrer din forskudsopgørelse, så du kan få et nyt skattekort.

Skattekort: Ud fra de oplysninger SKAT har d. 30. december sender de automatisk dit skattekort med fradrag og trækprocent til din arbejdsgiver. Har du fået ny arbejdsgiver som SKAT ikke ved noget om, kan de ikke sende det automatisk. Så rekvirerer din arbejdsgiver skattekortet selv.

Forskudsopgørelsen for ex. 2015, kommer i november 2014.

Årsopgørelse og selvangivelse: Handler om, hvad der skete sidste år og er en opgørelse af, om du har betalt for lidt eller for meget i skat. I løbet af marts får du en årsopgørelse og selvangivelse fra SKAT. Det er SKAT’s brev til dig om, hvad de mener, der skete sidste år for dig, rent skattemæssigt. De får de fleste oplysninger automatisk – men du skal alligevel tjekke at tallene er korrekte. I årsopgørelsen kan du se, hvor SKAT har fået oplysningerne fra. Så du kan hurtigt se om der evt. mangler en indberetning e.l. Det kan også være et befordringsfradrag du skal taste ind.

Hvis du ændrer de oplysninger SKAT havde i forvejen, får du en ny årsopgørelse – og dermed en ny beregning af, om du får penge retur i skat, eller om du får et skattesmæk.

I nogle tilfælde kan din årsopgørelse ikke dannes med det samme. Det kan skyldes at din ægtefælle er selvstændig eller at der stadig er oplysninger SKAT mangler.

Årsopgørelsen der kommer i marts 2015 handler altså om indkomståret 2014.

Din skattemappe; Findes på www.skat.dk hvor du logger ind med din NemID. I skattemappen finder du alt vedr. din skat. Heri ligger forskudsopgørelser, årsopgørelser osv både for det aktuelle år og for tidligere år. Hvis du ønsker at få tingene i papirform kan du bestille dette hos SKAT. Der er nogle frister for dette. Dem kan du se på SKAT’s hjemmeside.

Det var det. Det er det, du skal vide, for at have styr på din skat. Du kan selvfølgelig have forhold, der gør dit skatteliv lidt mere kompliceret, så du måske skal have lidt mere viden og evt. assistance fra en revisor. Men for langt de fleste lønmodtager, er ovenstående rigelig viden.

Det var slet ikke så indviklet, vel?

 

 

NemID..? Det bliver et “nej tak” herfra!

Nogle vil mene, at det kunne være dejligt med den valgmulighed – men det er desværre ikke en option når man har et cvr nummer.

1. november 2013 blev det nemlig lovpligtigt, at alle virksomheder i Danmark skal have en digital postkasse. Og denne postkasse kan kun oprettes og tømmes hvis man har et medarbejder NemId.

Det er forholdsvist enkelt at oprette både medarbejder NemId og digital postkasse. Morskaben opstår hvis man får kludret i det på forskellige måder. Af én eller anden grund, er det nemlig sådan, at brugervenligheden er ikke-eksisterende og sproget er temmelig kryptisk når man bevæger sig ind på området.

Hvis du endnu ikke har fået oprettet dit medarbejder NemId og digitale postkasse, kan du følge disse trin til at komme i gang;

Du går ind på www.nets-danid.dk og klikker på Bestil medarbejdersignatur. Du bliver bedt om at udfylde virksomhedens cvr nummer og skal derefter udfylde nogle felter med dit navn, mobilnummer, mail m.m. Det du skal være obs på hér er, at du får sat markeringen i NØGLEKORT og IKKE i Nøglefil! Du skal underskrive en aftale og dette kan enten gøres med din private NemID (hvis du er en personlig ejet virksomhed) eller ved at udskrive en aftale der underskrives og indsendes til Nets DanId.

Herefter modtager du to ting. En midlertidig adgangskode som kommer på en sms, hvis du har indtastet dit mobilnummer. I modsat fald kommer den med almindelig post. Du modtager også et brev med dit nøglekort som du kender fra din private NemId. Du kan ikke komme videre i processen, før du har modtaget disse to ting.

Når du har modtaget begge dele, kan du udstede (aktivere) din medarbejder NemId. Dette gøres forholdsvis simpelt, ved at følge instrukserne i brevet. Her skal du bla. tage stilling til dit bruger-id og din adgangskode. Mit bedste råd er, at du skal ændre det til noget, du er helt sikker på, at kunne huske. Der kan måske gå et halvt år, før du får brug for at logge ind med din medarbejder NemId.

Herefter skulle din medarbejder NemId gerne fungere og du kan gå videre til at oprette virksomhedens digitale postkasse. I postkassen kommer der post fra SKAT og andre offentlige instanser.

Den digitale postkasse opretter du på www.virk.dk. På forsiden ligger et link “Aktiver og opsæt den digitale postkasse nu”. Ved at klikke her og logge ind med din medarbejder NemId, er det simpelt at aktivere postkassen. Sørg for at tilvælge, at du får en mail, når der er digital post til din virksomhed – så er du fri for at huske at logge ind og tjekke regelmæssigt.

Det var dét 🙂

Din medarbejder NemId skal du også bruge, når du logger på Skat for at angive moms o.l.

Får du medarbejdere i din virksomhed eller en ekstern bogholder / rådgiver, kan du ligeledes oprette medarbejder NemId til dem, så de kan logge på, på vegne af virksomheden.

Ændret frister for kvartalsmoms

Fra og med 2014 har SKAT ændret fristen for angivelse og betaling af kvartalsmoms.

Tidligere har det været sådan, at fristen var 1 måned + 10 dage efter kvartalets udløb. Dvs. momsen for 1. kvt. (januar-februar-marts) skulle angives og betales d. 10. maj.

De nye frister giver lidt længere kredit, idet momsen nu skal betales 2 måneder efter kvartalets udløb. Dvs. at momsen for 1. kvt. fremover skal angives og afregnes d. 1. juni.

Halvårsmoms er uændret og skal ligeledes angives og betales 2 måneder efter momsperiodens udløb. Dvs. at momsen for 1. halvår stadig skal angives og betales 1. september.

Hvilken afregningsperiode din virksomhed er på, kan du se på virksomhedens registreringsbevis. Dette finder du på www.skat.dk, hvor du skal logge på med din medarbejder NemId. Registreringsbeviset ligger under menupunktet Profil – Registreringsbevis.

Under dette menupunkt kan du ligeledes taste din mailadresse ind, så du får meddelelser fra Skat i din indbakke. Det kan fx. være en meddelelse om, at de har ændret din momsperiode.

Hvorvidt du skal afregne moms hver måned, hvert kvartal eller hvert halve år, afhænger af din omsætning. Alle nystartede virksomheder starter med at afregne pr. kvartal og flyttes til halvårsmoms, efter to hele indkomstår hvis ikke de omsætter for over 5 millioner.

Vil du gerne fortsat være på kvartalsmoms, kan der ansøges om dette.