Kategori: Uncategorized

Husk advokaten på dette når du stifter et selskab..

 

Jeg oplever tit, at advokater overser en lille detalje, når de opretter et selskab for deres klienter. Nemlig at få dem registreret som arbejdsgivere.

Når du stifter et selskab, skal du muligvis ikke have ansatte som udgangspunkt. Men du skal huske på, at når du hiver løn ud til dig selv, er dette sidestillet som løn til en ansat. Det vil sige, at der skal indberettes til Skat samt indeholdes am-bidrag og a-skat.

Det er derfor de færreste, der stifter et selskab, som ikke skal registreres som arbejdsgivere som udgangspunkt.

Har advokaten ikke gjort det, kan du nemt gøre det selv. Du logger blot på virk.dk med din medarbejder NemID og vælger “Ændre virksomhed”

Er du omvendt blevet registreret som arbejdsgiver men ingen lønudbetaling har, er det vigtigt, at du husker at lave en nulindberetning til Skat. De har jo dit selskab registreret som værende arbejdsgiver, og forventer derfor, at få en angivelse på am-bidrag og a-skat fra dig hver måned. Får de ikke det, laver de en skønsmæssig ansættelse (det beløb de tror du skulle have indberettet) og det koster dig et gebyr. Desuden skal du bruge tid på at lave en rettelse til Skat.

Nulindberetning laves på skat.dk Se mere hér

 

Bliv din bogholders yndlingskunde – det betaler sig!

Lige nu strømmer det ind med materiale på mit skrivebord. Det skyldes selvfølgelig, at der er en momsfrist lige om hjørnet, både for virksomheder på kvartalsmoms og for virksomheder på halvårsmoms.

Jeg har som sædvanlig kunder, som afleverer i rigtig god tid og med alting i sirlig orden. Og jeg har som sædvanlig, kunder der afleverer i sidste øjeblik og hvor halvdelen af materialet mangler. Og der kan virkelig være stor forskel på fakturaen, der sendes, når arbejdet er udført….

file0001326995371

 

Sådan bliver du din bogholders yndlingskunde:

  1. I det daglige skal du helst ikke bruge for meget tid på det administrative – du skal bruge din tid på at drive din virksomhed. Det administrative er et nødvendigt onde. Hvis du kun skal have én god administrativ rutine er det denne: Saml dine bilag løbende DET SAMME STED. Uanset om du er typen der er til et hightech forkromet bakkestativ på dit skrivebord eller en smuk antik blomstret kasse hjemme i reolen – så er det løsningen til at have styr på sine bilag. Hver gang du får en mail med noget der er trukket på din konto, printer du det og lægger det i bakken/kassen. Hver gang du skriver en faktura, printer du den og lægger den i bakken/kasse. Får du en fysisk bon i en butik, lægger du den i din pung og tømmer pungen over i bakken/kassen engang imellem. Når en ny frist for regnskab eller moms truer i horisonten, skal du blot have fat i bakken/kassen og finde bilag – og ikke lede i handskerummet, indbakken, skuffen eller i bunden af klapvognen. Du ved, at alt er samlet det samme sted.
  2. Hvad er livsnerven i din virksomhed set med de administrative briller? Er det din bankkonto – så er det den du tager udgangspunkt i. Det gør du ved at printe dine kontoudtog for perioden, sætte dig med et godt glas rødvin og din bakke/kasse med bilag foran dig. Så tager du postering for postering på kontoudtoget og finder det tilhørende bilag. Når du er igennem perioden lægger du kontoudtoget ovenpå og afleverer det til din bogholder. Er der bilag der er blevet væk, noterer du det på udtoget – en bogholder bruger dobbelt så lang tid på et bilag der ikke er der, som de bruger på et bilag der er der.
  3. That’s it. Bunken afleveres til din bogholder som nu kan taste bilagene ind i en fart der helt sikkert vil afspejle sig på den næste regning du modtager. Derudover er du rykket op i kategorien “Yndlingskunder” som er den kategori, din bogholder helst kaster sig over først 🙂

For mange år siden da jeg var en ung revisor-spire, havde vi en kunde som kom én gang om året med alle sine bilag i 3 Fakta poser. Det var som regel “yngste-manden” der fik opgaven med det forhadte bogholderi – til stor morskab for resten af kontoret. Man tømte poserne ud på gulvet i mødelokalet og sorterede i 12 bunker. Mange af bilagene var ulæselige på grund af slitage og kaffepletter. Det meste af en – meget lang – uge gik med det bogholderi. Mandens regning var dobbelt så stor som den burde være og det var bestemt ikke den arbejdsopgave, man kastede sig over som det første når man mødte om morgenen. Ikke ligefrem en win-win vel..?

De fleste bogholdere har intet imod at sortere bilag og skrive mails frem og tilbage omhandlende uafklarede punkter, men alt andet lige, er det da sjovere for dig, at din omsætning ender på bundlinjen – og ikke på en faktura fra din bogholder…?

Pension siger du…… ?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rigtig mange – kvinder – får et lidt fraværende udtryk i ansigtet, når snakken falder på pension. Men det burde de ikke. Og slet ikke som selvstændig hvor der ikke er en ansættelsesaftale, som sørger for, at der bliver indbetalt til din alderdom. Måske har du udskudt det lidt, det der pension. Måske synes du ikke rigtig du har råd og tænker at der jo er mange år til pensionsalderen. Uanset hvad så læs med hér hvordan du enkelt og billigt kommer i gang med at indbetale lidt.

ATP (Arbejdsmarkedets Tillægs Pension) er en offentlig lovbestemt pensionsordning, som man får udbetalt som et tillæg til sin folkepension.

Når man er lønmodtager indbetaler man automatisk til ATP. Det sker via lønnen, hvor man selv betaler et lille bidrag og arbejdsgiveren betaler et lille bidrag.

Dette sker jo ikke når man er selvstændig. Men man har faktisk mulighed for at tilmelde sig ATP som selvstændig.

Det koster 3.240 kr. om året (2015) Udover at være en pensionsordning, er ATP også en livsforsikring som udbetaler et engangsbeløb til din ægtefælle i tilfælde af din død. Hvis du har børn under 21 år, får de også er engangsbeløb, uanset din alder på dødstidspunktet.

For at kunne tilmelde dig til ATP, kræves det, at du har været med i ATP i mindst 3 år som lønmodtager og har indbetalt et beløb som svarer til 3 års bidrag. Hvis du er i tvivl om dette kan du tjekke det her

Du kan tilmelde dig ATP her


 

Indbetal ikke momsen for tidligt….

RETURNED COINS

Èn af mine skønne og pligtopfyldende kunder skrev forleden til mig, at hun havde indbetalt momsen, men kunne se at hun havde fået beløbet retur fra Skat. Hun spurgte, om der mon var noget galt med beløbet eller med systemet, siden hun havde fået pengene retur.

Det var der ikke – hun havde blot indbetalt beløbet i alt for god tid. Så husk at du ikke skal indbetale din moms tidligere end 5 dage før indbetalingsfristen. Gør du det, får du pengene retur. Dette fordi beløbet endnu ikke er forfaldent til betaling og Skats system vil derfor tro du har “overskud” på din Skattekonto – og returnere beløbet til dig.

Opdager du ikke at beløbet kommer retur, får du det heller ikke indbetalt igen og risikerer derved at få en bøde, fordi det i sidste ende så bliver indbetalt for sent.


Syge medarbejdere – hvem betaler…?

Sick person

Noget alle arbejdsgivere vil støde på før eller siden, er medarbejdere der bliver syge. Og hvordan er det så lige, man som arbejdsgiver håndterer dette?

Alle arbejdsgivere er underlagt Sygedagpengeloven. Som arbejdsgiver kan man desuden have tegnet en overenskomst og i så fald er det denne, der gælder.

Har man ikke tegnet en overenskomst gælder følgende for alle arbejdsgivere;

Hvis den pågældende medarbejder har været ansat i over 8 uger på første sygedag og i de 8 uger har arbejdet mindst 74 timer for dig, er du pligtig til at betale medarbejderen sygedagpenge under sygdom i 30 dage. Er medarbejderen omfattet af funktionærloven, betales fuld løn i op til 120 dage.

Dette gælder alle arbejdsgivere – hvilket mange ikke er klar over.

De 30 dage man skal betale medarbejderen sygedagpenge kaldes “arbejdsgiverperioden“. Det kan være en dyr fornøjelse for mindre virksomheder, men heldigvis kan man forsikre sig ud af det, ved at tegne en Sygedagpengeforsikring, som giver ret til refusion fra medarbejderens 2. sygedag. Den tegnes vis Statens Administration og koster ca. 0,8% af løn grundlaget i præmie.

Der skal altså ikke mange influenzaramte medarbejdere til, før den har tjent sig selv ind.

Se mere her

 

Læsestof…

2015-02-05 21.14.41Er normalt ikke til “selv-hjælps” bøger, men denne hér har alligevel fanget mig. I de mere end 20 år den har ligget på bestseller listerne, har den efter sigende hjulpet millioner af mennesker. Den fokuserer på din adfærd og hjælper dig til at blive mere effektiv. Det handler om at være mere proaktiv, fokuseret, lyttende og at være i stand til at skære ind til benet. Den fokuserer på det hele menneske – altså dig som både privatperson og som chef/medarbejder.

 

 

 

 

2015-02-05 21.16.17Ham hér ligger også på mit natbord pt. Lars-Christian Brask har gjort lynkarriere i finansverdenen og drevet sin egen investeringsbank i London. Derudover har han stået i spidsen for sit eget racerteam i Storbritanien og været tourmanager for Aqua. Desuden knokler han for at samle penge ind til kræftsyge børn og er politisk aktiv.

Jeg fik den anbefalet af en kollega og glæder mig til at læse den

 

 

Begge bøger købt hos Saxo

 

 

 

 

 

Nye vinde på bloggen…

file000429532792

Jeg får heldigvis meget positiv feedback på min blog, hvilket er dejligt. Flere har dog opfordret mig til, at udvide emnerne lidt og gøre bloggen mere personlig.

Derfor kan du i fremtiden finde indlæg, der handler om mange andre ting end lige netop regnskab og iværksætteri. Udgangspunktet er stadig jobrelateret – men med et lidt andet udgangspunkt og en anden vinkel.

Jeg håber i vil tage godt imod det – stay tuned….

At skyde gråspurve med kanoner…

Kitts5_053

Har idag læst i medierne, at der er en pakke af administrative- og regnskabsmæssige forenklinger på vej til de mindre virksomheder. Håbefuldt klikker man på linket og kan igen konstatere at definitionen på “en mindre virksomhed” er forskellig, alt efter hvor man befinder dig.

Fra mit skrivebord bliver “en mindre virksomhed” defineret som en personlig ejet virksomhed eller et selskab med få ansatte – i mange tilfælde kun ejeren – og en omsætning på under 5 millioner. Altså den slags som vi har en del af i Danmark.

Desværre er langt de fleste forslag til forenklinger stadig målrettet virksomheder af en vis størrelse. Det vil sige, at det ikke er noget de helt små virksomheder kommer til at mærke noget til. Det synes jeg er rigtig ærgerligt, da det ofte netop er dem, der har svært ved at finde ressourcerne til at løfte den administrative- og regnskabsmæssige byrde der påhviler dem.

Nedsættelse af udvalg og forums der skal udtænke lovændringer der vil gøre hverdagen lettere for de små virksomheder er en rigtig god ide. Vi mangler bare, at de indstiller sigtekornet og får øje på dem, vi andre definerer som små virksomheder.

Sommertid er ferietid….

file000648992522Så er det tid til at pakke kufferten, trække stikket, gå offline, puste ud og lade op. Elsker den tid på året….

Vind i håret, sand imellem tæerne, jordbær, kold rosé, skaldyr, picnics, sejlture, is ad libitum og følelsen af tid nok.

God ferie – vi ses til august!

Hva’ koster det?

Noget af det sværeste når man er nystartet, er at fastsætte sin timepris.
Den lille revisor i mig kunne sagtens fylde dit skærmbillede med udregningsmodeller til at fastsætte dette, alt efter hvilket marked og hvilken branche du bevæger sig rundt i. Men det kan du lige så godt bruge Google til.

Jeg vil i stedet fokusere på de tanker, jeg synes, du skal gøre dig omkring det og på den peptalk der skal til for at få dig til at stå ved din timepris.

Efter du har googlet og trykket på lommeregneren, synes du måske, at det tal du er kommet frem til, lyder vanvittigt højt. Men du skal tænke på, at din timeløn skal dække din reelle løn samt feriepenge, løn under sygdom, efteruddannelse, pension, forsikringer og alle sociale omkostninger. Alle de omkostninger en arbejdsgiver normalt ville dække, hvis du var i et ansættelsesforhold.
Derudover skal din timepris også betale din virksomheds omkostninger i form af husleje, it-omkostninger, kontorartikler, mindre nyanskaffelser, faglige abonnementer, telefonudgifter, revisorassistance og alle de andre omkostninger der følger med, når du driver selvstændig virksomhed.
Har du lagt et budget for din virksomhed, har du en idé om, hvad dine omkostninger løber op i.

Nu skal du til at tænke dig selv ind i regnestykket. Du er din virksomheds største aktiv. Hvad er det der gør dig unik? Hvad er det du kan levere, som tilfører en værdi og skaber en forskel for din kunde?

Du skal simpelthen booste din faglige selvtillid og være helt skarp på, hvilke kernekompetencer du har. Branchekendskab, erfaring, tidligere resultater, uddannelse, referencer – alt hvad du kan komme i tanke om, som adskiller dig fra de andre, som leverer samme produkt som dig.

For de fleste er det en proces, at skulle igennem ovenstående. Det kan være en stor hjælp at skrive dine tanker og argumenter ned. Du vil indimellem få brug for at finde dem frem og bruge dem som peptalk til dig selv.

Mit bedste råd er, at du skal passe på, ikke at sælge dig selv for billigt i starten. Det kan være fristende, for at få kunder i en nystartet butik, men det er svært efterfølgende at hæve prisen overfor eksisterende kunder.

Find din pris – og stå ved den. Det er første step. Næste step der ofte volder problemer, er at få faktureret sit arbejde ud og ikke mindst at få betaling for de faktiske timer. Det lyder simpelt, men som du kan læse i de næste par indlæg, kan det volde nok så mange kvaler.